Az a siker, ha olyan életet élhetünk, amit mindig is szerettünk volna

2015-ben indultak útjukra a Passioners inspirációs beszéd estek. Az alapító Pusztai Norbert, karrier- és business coach, olyan, a szakmájukban kiemelkedően sikeres emberekkel beszélgetett, akiknek a hivatásuk egyben a szenvedélyük is. Többek között megismerhettük Jókuti András - Világevő blog, Mészáros Gábor - chocoMe és Fenyvesi Zoltán - Tiszta szívvel című film történetét. A hivatással kapcsolatos szenvedély azonban nemcsak a vállalkozói világban van jelen, júliusi vendége a vállalati oldalhoz köthető, Pataki Géza a Kelly Services hazai cégvezetője, akivel a sikere titkáról beszélgettek. 

Karrierünk során sokszor járunk tévutakon, Pataki Géza egy találó indiai mondással indította a beszélgetést: „Most, hogy egy ritkán megszerezhető emberi test birtokába jutottál újra, jól gondold meg, hogy merre mész, mert az életben nincs idő tévutakra”. Géza pályaválasztáskor először a műszaki pálya mellett tette le a voksát, míg szülei történelem tanárnak szánták, de hamar rájött, hogy a humánerőforrás területe, ami igazán az ő világa. 2010-ben egy váratlan lehetőségnek köszönhetően egy hét alatt lezárta szegedi életét, hogy megkezdje a Kelly Services gyakornoki programját Budapesten. Már két éve dolgozott fejvadászként, amikor Géza közvetlen vezetője három hónap szabadságra ment és őt bízták meg a helyettesítésével, egy ötfős csoport irányításával. Volt benne félelem, de úgy vallja nem szabad, hogy utat engedjünk a félelemnek, mert egy nagy cégnél biztos van egy védőháló, ami megtart minket, ha hibázunk. Három hónap múlva vezetője visszatért, de csak elköszönni, az ügyvezető Gézának annyit, mondott, ha eddig bírtad, ezután is menni fog,  így véglegesítették őt a pozícióban.

Váratlanul jött lehetőségek

2015-ös év mérföldkő volt Géza karrierjében. Az ügyvezető igazgató váratlanul úgy döntött, hogy félév szabadságra megy, így erre az időszakra Gézát nevezték ki a hazai vállalat első számú vezetőjének.  A megbízásának első napján már az újítások foglalkoztatták, amiket sikerrel véghez is vitt. Amikor a korábbi ügyvezető visszatért szabadságáról a jelentős-mértékű pozitív változtatások hatására két területre bontották a tevékenységi körüket. Géza immár cégvezetőként vitte tovább a munkaerő-közvetítés, az ügyvezető igazgató pedig a munkaerő-kölcsönzés szakmai felügyeletét. Úgy tűnhetett a hallgatóságnak, hogy Géza karrierje folyamatos csak felfelé ívelt, véleménye szerint ez azért történt így, mert nagyon szereti a munkáját. 

img_20170629_2024501.jpg

Fotó: Pusztai Norbert Passioners alapító és Pataki Géza Kelly Services cégvezetője a 4Bro Downtown-ban

 A sikeréhség és lassításban rejlő erő

Arra a kérdésre, hogy mi vitte őt előre azt mondta a sikeréhség. Véleménye szerint egészséges mértékig mindenki kell, hogy vágyjon a sikerre. Senki nem tökéletes, mindenkinek vannak rossz napjai, minden napból hozzuk ki azt, ami benne van. Ez önkontroll. Arra a kérdésre, hogy mi az, ami továbblendíti egy mélypontról, azt a választ, adta, hogy makacsul hisz egy következő sikerben. Nem szabad elmerülni a kétségbeesésbe vagy az önsajnálatba, kell magunkat kívülről is meg belülről is látni. Mindig van segítség, mindenki tud valakihez fordulni tanácsért, csak észre kell vennünk, hogy ki az, aki egy adott helyzetben tud segíteni nekünk.

Siker motivált ember vagyok, de nem szabad, hogy csak az egyre nagyobb dolgok motiváljanak,  néha meg kell állni és nézni, ahogy nő a fű.

 Hamis énkép csapdája

Napjainkban, felgyorsult világunkban nagy zaj vesz minket körül, sok a híres blogger akiknek nincs fix munkahelyük, járják a világot, bejegyzéseikben hangot adnak arról, hogy ők mennyire szabadok. Felmerül bennünk a kérdés, ez a munka mindenkinek való? Gyakran amikor nehezebb időszakot élünk át a munkánk során, úgy gondolhatjuk, hogy jó lenne elhagyni az éppen aktuális munkahelyünket. Géza szerint több oka lehet annak, amiért szeretnénk váltani például önismereti okok vagy illúziókat kergetünk, hogy máshol esetleg „kolbászból van a kerítés”. De lehet, nem jövünk ki a főnökünkkel vagy a kollégáinkkal. Így nem találjuk meg azt a munkát, amit szenvedéllyel tudunk végezni. Fontos, hogy ha ehhez hasonló helyzetbe kerülünk, akkor kérjünk segítséget, tájékozódjunk mielőtt váltunk. Hiszen nem kell mindenkinek vállalkozónak lennie, nem kell, hogy mindenki az önmegvalósításnak ezt az útját válassza. A vállalkozás létrehozásának is vannak hátulütői, azért is áldozatokat kell hozni, csak ezt előre nem látjuk. Ha alkalmazottként dolgozunk, minden hónapban érkezik a számlánkra egy fix összeg, azonban ha vállalkozók vagyunk, előfordulhat az is, hogy hónapokig nincs bevételünk, majd utána több, tehát hullámzó, nem könnyű ezt a kiszámíthatlanságot megélni.

A jövőről

Folytatódnak a Passioners nyitott, mindenki által látogatható vállalati inspirációs esemény sorozata izgalmas előadókkal és történeteikkel. A közeljövőben betekintést nyújtunk abba az élményalapú workshop-al egybekötött Passioners TALK-ba, ami része volt egy vállalati vezetői tehetség programnak, amivel célunk, hogy új színt vigyünk a hazai tréning- és coaching piacra.

_mg_1287.jpg

A cikket Valahovits Szilvia, a Passioners Hungary szerkesztője írta a 4Bro Downtown-ban 2017 június 29-én megrendezésre kerülő "Szenvedéllyel a vállalati világban - Passioners Academy" esemény alapján.

Fotók: Valahovits Szilvia, Balog Róbert

Címkék: storytelling